Att behärska processer med enhetlighet

Att behärska processer med enhetlighet

Som världsledande tillverkare av komponentrengöringsanläggningar för motorfordonsproduktion behärskar Dürr Ecoclean GmbH i Monschau två saker: processerna för gradning, rengöring och torkning samt de processer som leder till utveckling av högvärdiga, skräddarsydda anläggningar.

Som världsledande tillverkare av komponentrengöringsanläggningar för motorfordonsproduktion behärskar Dürr Ecoclean GmbH i Monschau två saker: processerna för gradning, rengöring och torkning samt de processer som leder till utveckling av högvärdiga, skräddarsydda anläggningar. Vid projektering satsar man på absolut enhetlighet för data – med EPLAN-plattformen har man skapat en integrerad konstruktion tvärsöver alla fackområden. 

En sak har Dürr Ecoclean:s kunder gemensamt: De behöver rena komponenter. Affärsområdet "Ecoclean" hos Dürr-koncernen har nämligen med stor framgång specialiserat sig på utveckling och tillverkning av maskiner och anläggningar för komponentrengöring. Företaget, som sysselsätter omkring 1 000 medarbetare, finns över hela världen. Produktsortimentet sträcker sig från mindre serietillverkade enheter för industriell rengöring till komplexa delvis robotstödda anläggningar. Därutöver framställer Dürr Ecoclean även anläggningar för kylsmörjmedelsberedning och för sammanlänkning av produktionsprocesser för metallbearbetning. Förutom i Filderstadt och Monschau har företaget produktion i Frankrike, Tjeckien, Kina och USA. 

I Monschau utvecklar affärsområdet "CLA" skräddarsydda lösningar för motorfordonsindustrin. Där används bara vattenhaltiga medier och ofta hör också gradning av komponenterna till de uppgifter som anläggningarna åtar sig. Dürr Ecoclean nådde en stor framgång med EcoCFlex-anläggningen som presenterades för första gången för tre år sedan (bild 1). Här svarar en sexaxlad robot i anläggningens centrum för komponenthanteringen, där den förflyttar komponenterna till de olika arbetsstationerna för gradning, högtrycksvattenstrålar, sprutrengöring, injektionsflödestvättning och torkning. Detta för att säkerställa flexibilitet och snabb anpassning till förändrade geometrier hos arbetsstyckenae. Anläggningarna är rätt i tiden, med de krav om allt lägre bränsleförbrukning och färre utsläpp som ställs på fordonsindustrin. Detta ställer högre krav på renhet och gradfrihet hos komponenter som motorblock och topplock.

Enhetlig utvecklingsprocessValspråket "alltid hela processen i synfältet" gäller även vid projektering. Därför bytte Dürr Ecoclean 2008 ut sitt dåvarande system för process- och fluidteknik och övergick helt till EPLAN-plattformen. El-, fluidkonstruktion och EMSR-teknik arbetar nu integrerant tillsammans. Fördelen med denna lösning är att dessa tre fackområden nu arbetar i en och samma databas och kan se samma data ur tre olika synvinklar, bildligt talat. Det innebär även att varje ändring som en konstruktör inom ett av fackområdena utför blir synlig för de andra fackområdena. Den tidigare uppgiften att synkronisera data och att överföra ändringar, som ofta varit en källa till fel, bortfaller helt och hållet. Oavsett inom vilket fackområde en konstruktör verkar, sker arbetet hela tiden i de aktuella filer som alla kolleger inom varje projekteringsområde har tillgång till och som genomgående ligger till grund för hela projektet. Integration ger högre effektivitet

Den dataövergripande EPLAN-plattformen erbjöd fördelar för konstruktörer i Monschau, som efter ingående kontroll snabbt förberedde överflyttningen. Man såg möjligheten att uppnå betydliga effektivitetsvinster med denna integrerande projekteringsprocess. För att kunna utföra övergången sömlöst och vid löpande processer beslöt sig Dürr Ecoclean att gå fram steg för steg. 

Därför började man med omställningen från EPLAN 5 till EPLAN Electric P8 i juli 2008. Efter det första steget följde snabbt det andra steget: Under hösten 2008 implementerades EPLAN Fluid (för pneumatik och smörjmedelsteknik) och EPLAN PPE för processteknik. Det senare används framför allt för att framställa en flödesbild. Tillsamman med företaget EPLAN anpassades PPE-modulen så att optiken blev likadan som i det föregående systemet. Nu kan inte bara medarbetarna i processteknik, utan även de i elkonstruktion arbeta med PPE-modulen. Detta ger högre flexibilitet i arbetsflödet – och de ändringar som elkonstruktörerna genomför passar automatiskt åter in i flödesdiagrammet. I EPLAN PPE finns moduler för funktionsenhetsgrupper som filter och vakuumtorkar. Där utnyttjar man i så stor utsträckning som möjligt EPLAN-Bibliothek – en god grund, eftersom de andra EPLAN-systemen också kommer åt detta bibliotek.

Ändringar även på organisatorisk nivå Hos Dürr Ecoclean var man mycket väl medveten om att överflyttningen till en gemensam CAx-plattform inte ensamt skulle göra att man kunde dra nytta av hela fördelen med enhetligheten. Det krävdes även förändringar på personalplanet och på det organisatoriska planet. Därför slogs den bearbetningstekniska och fluidtekniska konstruktionen, som hitintills hade varit placerad vid mekaniken, ihop med elkonstruktionen. Därmed skapades samtidigt förutsättningen för högre flexibilitet. Att även elkonstruktörerna utbildades i EPLAN PPE innebar en stor chans: På så sätt kunde man avlägsna ett hittillsvarande "nålsöga" i konstruktionen: att det bara fanns en kollega som framställde flödesscheman. Även på det organisatoriska planet är Dürr Ecoclean nu bättre rustat. Första mönsterprojektet framgångsriktVilka fördelar som den enhetliga konstruktionen från flödesschema via pneumatik och smörjmedelsteknik till elteknik har, kunde Dürr Ecoclean bevisa i praktiken, när det första mönsterprojektet utvecklades på EPLAN-plattformen. För en amerikansk tillverkare av verktygsmaskiner planerades flera stora anläggningar. En fördel som visade sig var att man inom ett projekt utan gränssnitt kan växla t.ex. från EMSR-vyn till el- eller fluidteknik. På så sätt kan en komponent bearbetas på ett enhetligt sätt. Och eftersom man arbetar med en enhetlig databas sparar man in tiden för manuell dataöverföring. Risken att göra fel minskar avsevärt, eftersom systemet genast känner av och varnar för oförenligheter. Även tidsvinsten spelar en roll, eftersom man t.ex. bara behöver definiera funktionstexter på ett ställe. Planer i passande standard och språk  Dessutom kunde Dürr tillhandahålla kopplingsscheman direkt i JIC-format, vilket är brukligt och önskvärt i USA, på ett enkelt sätt med hjälp av omkopplingsfunktionen i EPLAN Electric P8. Dessa scheman framställdes med korshänvisningar och samtliga funktioner, dvs. utan informationsförlust. Även översättningsfunktionen har visat sig vara praktisk: Då även översättningen kommer från ett enda system, arbetar de tre fackområdena med enhetliga begrepp. En ytterligare fördel med områdesövergripande projektering ligger i framställningen av processen gentemot kunden. Dürr Ecoclean ställer t.ex. ritningar från EPLAN PPE till sina kunders förfogande för avstämning och frisläppning. Detta visar på kompetens och en hög kvalitet i projekteringsprocessen, och efter frisläppandet kan data bearbetas vidare direkt. Sömlöst byte mellan fackområdena

Men inte bara kunderna, utan även konstruktörerna på företaget uppskattar arbetet på respektive med EPLAN-plattformen. Kollegerna ser de stora fördelarna med enhetligheten varje dag. De kan exempelvis komma direkt från EPLAN PPE till kretsschemat och växla mellan systemen och fackområdena utan att lagringsmedierna måste bytas. Att gränssnitten minskas på detta sätt är en central fördel. Även det faktum att användargränssnittet är identiskt förenklar arbetet. 

Andra produktionsplatser följer
När man ser dessa fördelar är det inte överraskande att även andra av Dürr Ecocleans produktionsplatser inom en nära framtid kommer att gå över till EPLAN-plattformen. Eftersom de olika konstruktions- och produktionsverkstäderna utnyttjar gemensamma anläggningsmoduler är det förstås extra meningsfullt. Den franska fabriken i Loué är först ut. Målet är att inte bara anläggningarna utan också planerna och dokumentationen alltid ska framställas enligt samma standarder – oberoende av var de framställs. Inom den närmaste framtiden planerar man därutöver en anslutning mellan CAD-dataplattformen och ERP-systemet. I det första steget gör man det möjligt att ladda in data om beställningsdelar från SAP till CAx-systemen. I det andra steget ska sedan initiativet att köpa in delar komma direkt från EPLAN-programmen till SAP.