Standardisering höjer kvaliteten i elkonstruktion och vid montering av kopplingsskåp

Standardisering höjer kvaliteten i elkonstruktion och vid montering av kopplingsskåp

EAS har under de senaste åren standardiserat tillvägagångssätten vid elkonstruktion för att kunna erbjuda kunderna helhetslösningar av bästa kvalitet.

Företaget EAS Schaltanlagen GmbH i Grünfeld är känt för att vara specialist för den automatiseringstekniska planeringen av komplexa maskiner och anläggningar. EAS har under de senaste åren standardiserat tillvägagångssätten vid elkonstruktion för att kunna erbjuda kunderna helhetslösningar av bästa kvalitet. I detta arbete har kretsschemageneratorn från EPLAN blivit ett viktigt hjälpmedel. 

Om ett företag vill bli en framgångsrik leverantör av automatiseringsteknik måste det stå sig i den hårda konkurrensen. Här är tid och kostnader samt det tillämpningsspecifika tekniska kunnandet av stor betydelse. EAS Schaltanlagen GmbH i Grünfeld vid Würzburg har dessa förutsättningar, för företaget har vuxit snabbt på senare år. År 2004 hade EAS bara 40 medarbetare, nu är de över 100. På företagets område tog man även en tillbyggnad för förvaltning, utveckling och produktion i drift år 2008. 

Die EAS Schaltanlagen GmbH är verksamt inom tre affärsområden: Automatisering, energiteknik och förebyggande brandskydd. Området automatiseringsteknik är partner för maskin- och anläggningsteknik. Klaus Wohlleben är ansvarig för affärsområdet automatiseringsteknik. "Från våra kunder åtar vi oss nyckelfärdiga projekt, även 'Basic-Engineering', processledarteknik och kopplingsskåpstillverkning fram till drifttagningen – allt från samma ställe." 

Området energiteknik planerar och tillverkar TSK-ställverk på upp till 5 000 A för industrianläggningar, datacentraler och offentliga byggnader. Även hela spektret av underfördelningar ingår. Produktutbudet kompletteras med tillverkning av kompensationsanläggningar för reaktiv effekt som även de är TSK-godkända. Ett ytterligare affärsområde är förebyggande brandskydd för byggnader. Här tillverkar EAS provade och godkända kopplingsskåp för brandskydd, branddörrar och brandskyddssystem med brandväggar med klassificering till I/E/F90. Genom utvecklingen av säkerhetssystemet "SECURUS 90" med VDS-godkännande öppnar EAS ytterligare verksamhetsområden. Omfattande tekniskt kunnande vid komplexa projektTill konkurrensfördelarna hör säkerligen tillämpningstekniskt tekniskt kunnande, som EAS-konstruktörerna har skaffat sig i ett stort antal projekt, bl.a. för bearbetningsteknik, livsmedelsteknik, och byggmaterialindustrin. Klaus Wohlleben: "Vi känner till processerna i våra målbranscher bearbetningsteknik, överföringsteknik och specialmaskinteknik och har alltid som mål att inte 'bara' vara leverantör till våra kunder utan också att med hjälp av vårt processkunnande vara medutformare. Då handlar det bara i undantagsfall om serietillverkade maskiner och nästan alltid om enskilda projekt, där kretsscheman kan omfatta upp till 5 000 sidor. Viktigt: De interna processerna – och CAD-verktygenMen även de interna processerna, dvs. arbetsförloppen vid projektering, är absolut ett differentieringskriterium. Klaus Wohlleben: "Vårt arbetssätt är vårt tekniska kunnande." Senast här kommer verktygen in i bilden. När Ludwig Sinner grundade företaget med sina partner 1990 implementerade han genast CAE-program från EPLAN som han då redan hade sex års erfarenhet av. Vid det här laget arbetar fyra konstruktörer på affärsområdet automatiseringsteknik och tre på området energifördelning med EPLAN. Tillväxt fordrar nyorientering: Standardisering av processernaInnan man beslöt sig för att gå över till EPLAN Electric P8 genomförde man visserligen redan år 2004 en nyorientering av den CAD-stödda elkonstruktionen. Ludwig Sinner: "Till följd av den snabba tillväxten var det meningsfullt att omstrukturera processerna." Bakgrunden: Fram till dess hade konstruktörerna för varje nytt projekt först frågat sig om ett liknande projekt hade genomförts förut. Från detta användes sedan delar eller komponenter som man varierade på lämpligt sätt. Ludwig Sinner: "Om denna pragmatiska metod är framgångsrik eller inte beror mycket på kunskap om detaljer – och det är absolut inte enkelt att förstå. Detta ville vi ändra på." Det rätta verktyget: Kretsschemageneratorn

Därför anförtroddes Mario Rohde i företaget uppgiften, att omstrukturera projekteringsförloppen. Vid denna tidpunkt presenterade EPLAN en ny version av kretsschemageneratorn, som ger ett omfattande stöd till konstruktören vid framställningen av kretsscheman. Ludwig Sinner: "Detta verktyg hade vi redan använt, eftersom det ingick i EPLAN 5.60. När EPLAN 5.70 släpptes fick generatorn utökade funktioner och blev till en egen produkt. Vi arbetade intensivt med att bedöma om denna investering skulle löna sig och kom fram till ett positivt resultat. Vårt mål var att kretsschemageneratorn skulle driva på standardiseringen. 

Intresset för nyutveckling ledde till att EAS provade kretsschemageneratorn som beta-testare. Mario Rohde: "Vi lämnade förslag på förbättringar och fick gehör för dessa. Nu utnyttjar vi alla generatorns moduler och drar fördel av en enhetlig kvalitetsstandard för våra kretsscheman. För i samarbete med våra kunder, tillverknings- och drifttagningspersonal har vi fastlagt standarder och fastställt dem i kretsschemageneratorn." 

Resultatet övertygar både EAS och deras kunder: De standardiserade planerna är av hög kvalitet. De innehåller betydligt färre fel – och de är uppbyggda i moduler. Även vid önskningar om ändringar förblir EAS flexibelt, för alla parametrar och egenskaper hos ett projekt kan beskrivas och styras variabelt – till exempel postmärkningar, elektriska parametrar, funktionstexter, artikelnummer och kabeltyper.

Kundundersökningar visar att standardisering är den rätta vägenAtt man därmed befann sig på rätt väg visade en kundundersökning. Klaus Wohlleben: "Vi frågade våra kunder vad de tyckte var bra med våra kretsscheman och vad som kunde förbättras. Svaren var överlag positiva. Både ingenjörsleverantören och anläggningsteknikern själv befinner sig under hård tidspress och vet redan därför att uppskatta standardiserade kretsscheman med enhetligt hög kvalitetsnivå. Men Mario Rohde hänvisar ändå till att en sådan standardisering var arbetsintensiv och därför inte kunde genomföras på en dag. "Detta mål kan man bara nå på medellång eller lång sikt, och vi har även anpassat generatorn kraftigt efter våra önskemål. Nu har vi ett verktyg som otvetydigt förbättrar processerna inom elkonstruktionen." Ny EPLAN-plattform: Vad gömmer sig i systemet? Två år efter det att EAS påbörjat sin standardisering presenterade lösningsleverantören EPLAN sin nya plattform. EAS granskade programmets möjligheter ingående. Ludwig Sinner: "Vi frågade oss vad som gömde sig i systemet, och inledde då snabbt samtal med EPLAN och gav precis som vid generatorn några förslag som också genomfördes. Bland annat att artikeldata visas om konstruktören klickar på en artikel. Detta är till hjälp vid urval av artiklar. För denna uppgift utnyttjar EAS ofta EPLAN Data Portal. Urvalet av komponenter och delar underlättar arbetet. Gemensam grund för fluid- och elteknik Vid det här laget var förberedelserna för övergången till EPLAN Electric P8 avslutade och de första "verkliga" projekten togs redan fram med den nya plattformen. Här visade sig snabbt en ytterligare fördel: EAS använder sedan några månader EPLAN Fluid för fluidtekniken och drar nu fördel av att fluid- och elteknik har en gemensam dataplattform. Även detta sparar in upprepningsarbeten och avstämningskostnader och höjer slutligen konstruktionens kvalitet. Integrationen går framåt – till nytta för kundernaDå blir man dock inte stående – integrationen går vidare. För några månader sedan tog EAD en ny CNC-bearbetningsmaskin för plåtdelar i drift och kopplade denna direkt till EPLAN-plattformen för att bearbeta plåtdelar genom "Computer Aided Manufacturing". I samband med denna anslutning ser EAS över möjligheten att i framtiden använda EPLAN Cabinet. I nästa steg skulle t.ex. även trådarna då kunna måttskapas direkt med CAM.