Ny CAE-dimension övertygar
Dressel GmbH i Unna, en välkänd leverantör av elektro- och automatiseringslösningar för anspråksfulla industriområden, hör till de allra första användarna av EPLAN Electric P8.
Dressel GmbH i Unna, en välkänd leverantör av elektro- och automatiseringslösningar för anspråksfulla industriområden, hör till de allra första användarna av EPLAN Electric P8. Elektroingenjörernas slutsats: Ju högre kundernas krav är, desto snabbare ”betalar” sig användningen av EPLAN Electric P8 och desto bättre kan man tillgodose kundens önskemål.
När det handlar om den elektriska utrustningen för automatiserade anläggningar, då är Dressel GmbH ett känt namn inom olika branscher för maskin- och anläggningsteknik – från vindkraftteknik, plåt- och rörbearbetning, och till pressteknik. Företaget, som grundades för mer än 20 år sedan och som har över 70 medarbetare, koncentrerar sig på anspråksfulla uppgifter inom styr- och automatiseringsteknik. Prokurist Dirk Fischer: ”I de flesta fallen övertar vi då den kompletta värdesinstallationskedjan från planeringen av hela elektro- och automatiseringstekniken, via kopplingsskåpsmonteringen och till idrifttagningen av anläggningen på plats.” Man ställer samtidigt höga krav på sig själv – med följden att kunderna är mycket trogna och även ger projekteringen i uppdrag att utföra svåra uppgifter som t.ex. en styrteknisk modernisering av befintliga anläggningar.
Exempel: Tillverkningsanläggning för sandwichelement
Ett aktuellt exempel på ett typiskt projekt är en anläggning för tillverkning av sandwichplåtar med ett mellanlägg av PU-skum. Dessa upp till 16 meter långa plåtelement använder man till tak eller väggar i byggnader och eftersom de tillverkas exakt enligt de av arkitekten föreskrivna måtten, måste den över 200 meter långa anläggningen vara mycket flexibel.
Plåtcoils profileras först. Sedan placeras skummet på underplåten och därefter överplåten på skummet (som har olika skikttjocklek beroende på önskad isoleringsverkan). En såg skär sedan till delarna enligt mått efter uthärdning och avkylning. I slutet av anläggningen staplar en matare de tillskurna elementen sedan uppdragsspecifikt och lindar eller packeterar dem i folie.
Flexibel automatisering
Höjdpunkten är då flexibiliteten, som sandwichanläggningen skär till och kommissionerar plåtarna med: Tillskärningen måste inte ske uppdragsspecifikt; även staplarna behöver inte nödvändigtvis bildas i samma ordningsföljd som produktionen.
Därför är en uttänkt styrteknik nödvändig: Styrdatorn kommunicerar med de enskilda styrningarna och visualiseringarna, grundat på ett PC-styrsystem och med Client-datorerna via Ethernet, och hur komplexa förloppen är kan man redan se på de sextio kopplingsskåpen och det centrala kontrollrummet, som har installerats längs med anläggningen.
Mer än 20 års EPLAN-erfarenhet
Den som måste klara av sådana komplexa uppgifter på kort tid och även ställer höga krav på sig själv, behöver även effektiva verktyg förutom kompetenta och erfarna projektingenjörer. Dressel-projektingenjörerna arbetar med EPLAN sedan mer än 20 år. Efter en omfattande erfarenhet med EPLAN 5 – som fortfarande används om en kund önskar detta – hör företaget till ett av de första som ställde om sin elektro-engineering till EPLAN Electric P8. Dessutom: Dressel hör till alfa- och beta-testarna av den nya plattformen och har med Bernd Gischel fått en utomordentlig CAD-expert, som inte bara leder EPLAN-forumet på webbsidan www.cad.de, utan även är aktiv som faktaboksförfattare.
Från ritning till projektering
På Dressel är man övertygad av den nya plattformen. Bernd Gischel: ”Med EPLAN 5 ritade man i första hand. Nu kan man även använda ett helt nytt tillvägagångssätt och arbeta objektorienterat, genom att man t.ex. utgår från fältapparater.” Som en annan fördel ser han automatiseringen av många återkommande arbetssteg, som inte bara ger en tidsbesparing: ”På detta sätt kan man även undvika fel. T.ex. kan kontaktbeläggningen av kontaktorer sparas som funktionsmall.”
Dokumentation betydligt enklare
Som alfa- och beta-testare kunde Dressel omfattande och tidigt lära känna den nya plattformen – som med tanke på de många nya funktionaliteterna är en fördel som inte ska underskattas. Bernd Gischel: ”EPLAN Electric P8 kan mycket som inte går att uträtta med E5:” Därför lönar det sig att övertyga kunder, som man utbyter data med, om ett byte. Men kunderna märker även själva att elektro-engineering blir effektivare med P8: ”Dokumentationen kan struktureras mycket enklare och exaktare enligt kundens önskemål. Listor med använda apparater kan t.ex. enkelt genereras; även tillvägagångssättet vid planeringen struktureras ännu bättre tack vare den nya programvaran.”
Klara förlopp
Dressel arbetar med sex P8-licenser och har satsat mycket tankearbete på rättighetshanteringen – inte varje konstruktör ska få göra allt. Projekteringen sker genomgående med EPLAN Electric P8, tills man till slut överlämnar den färdiga stycklistan till produktionsplanerings- och styrsystemet EPLAN PMS. Bernd Gischel: ”För EPLAN Electric P8 behöver man egentligen inte längre EPLAN PMS, men eftersom några av våra kunder önskar att vi fortfarande arbetar med EPLAN 5, behåller vi detta beprövade system tills vidare.” Detta fungerar utmärkt eftersom elektro-engineering och PPS-systemet på Dressel är väl anpassade till varandra. Inte bara alla använda komponenter anges projektspecifikt i EPLAN PMS, utan även den tid som varje medarbetare investerar i projektet: ett optimalt grundläge för en realistisk beräkning.
Bra samarbete mellan hårdvaruprojektering och programvaruutveckling
Den nya plattformen skapar även ett bra grundläge för samarbetet mellan de olika områdena. Bernd Gischel: ”Under projekteringens startfas genomförs intensiva samtal mellan kollegorna från elektroplaneringen och programvaruutvecklingen resp. -programmeringen, som även delvis är med vid apparatvalet eller fastställer bussystemet som ska användas.”
Elektroplanering för anspråksfulla marknader
Dressel-ingenjörerna utvecklar inte bara anläggningar för metallbearbetning enligt dessa förlopp med EPLAN Electric P8, utan även andra anspråksfulla projekt. Prokurist Dirk Fischer: ”En annan arbetstyngdpunkt, där vi har en omfattande Know-how, är t.ex. hjulsatspressar för järnvägsteknik. Här spelar integrationen av sensorerna en viktig roll. Lika komplexa är anläggningarna för rörbearbetning, som t.ex. tillverkar spiralrör av coils: Detta ställer höga krav på svetstekniken. Inom logistiken har vi bearbetat intressanta projekt bl.a. vid moderniseringen av högpallslager, där den befintliga hårdvaran utrustas med ny styrteknik.”
Standardiserade anläggningar för vindkraftteknik
Vindkrafttekniken har utvecklats till en mycket viktig marknad för Dressel. Dirk Fischer: ”Vår automatiseringsteknik är installerad i nästan alla stora vindkraftanläggningar med en effekt på flera Megawatt. Vanligtvis levererar vi sex till sju kopplingsskåp per anläggning bl.a. för en Pitch-reglering.” I motsats till andra marknader är dessa anläggningar, som tillverkas på en egen monteringslinje på Dressel, i stort sett standardiserade, konstruktionsarbetet är alltså inte så stort.
Utnyttja alla möjligheter
Desto större är arbetet för dokumentationen inom detta område och här skulle användningen av EPLAN Electric P8 visa sig vara en fördel igen. Därför planerar Dressel att även överföra kopplingsskåpen för vindkraftanläggningar till P8. Bernd Gischel: ”Vi vill dock inte bara överta datan, utan så att säga konstruera anläggningarna på nytt i EPLAN Electric P8, för att utnyttja den nya programvarans alla möjligheter. Vi kan sedan spara mycket mer data. Detta ger oss optionen att anpassa dokumentationen flexibelt till våra kunders individuella krav”. Detta arbete måste dock genomföras förutom den dagliga verksamheten och på Dressel har alla projektingenjörer fullt upp att göra. Ändå är de ansvariga övertygade om att arbetet lönar sig, eftersom EPLAN Electric P8 förbättrar dokumentationen avsevärt och kunderna uppskattar detta arbete.