Tysklands största byggarbetsplats
Neue Messe Stuttgart öppnade med fackmässorna »MiNaT« och »Blechexpo« dörrarna för utställare och mässbesökare för första gången i juni i år. Tekniken för mässhallarna klarade sitt första eldprov.
Neue Messe Stuttgart öppnade med fackmässorna »MiNaT« och »Blechexpo« dörrarna för utställare och mässbesökare för första gången i juni i år. Tekniken för mässhallarna klarade sitt första eldprov. Specialisterna från Neuberger Gebäudeautomation GmbH från Rothenburg ob der Tauber, som var ansvariga för byggnadsstyrtekniken, klarade av de höga kraven med bravur.
Företaget har nästan fyrtio års erfarenhet, varvid egenutvecklingar inom hårdvaru- och programvaruområdet samt elektro-CAD-programvaran EPLAN, som används sedan mer än 20 år inom Neuberger, är viktiga stöttepelare för framgången. Det fränkiska företaget, som sedan år 1995 hör till Weishaupt-gruppen, fick det största uppdraget i företagets historia av Neue Messe Stuttgart. Avtalet, som undertecknades i slutet av 2005, har ett värde av ca 8 miljoner Euro. För att klara av MSR-uppgifterna (mäta – styra – reglera) inom ramen för byggnadsstyrtekniken installerade Neuberger ca 50 000 datapunkter, ca 1500 kilometer kabel, 500 kopplingsskåpsenheter, 250 frekvensomformare, 130 automationsstationer, 50 LON-styrskåp (Local Operating Network) samt tolv styrdatorer, bl.a. för att kunna anpassa ventilationen och klimatiseringen optimalt till de aktuella randvillkoren. T.ex. används 2000 temperatursensorer och 120 ventilationsanläggningar. MSR-tekniken från Neuberger styr, reglerar och övervakar anläggningarna för uppvärmning, kylning, ventilation, sanitär, elektro, belysning, rullgardiner och sprinkler.
100 000 kvadratmeter utställningsyta står till förfogande
Den kompletta investeringssumman för Neue Messe Stuttgart ligger på ca 800 miljoner Euro, varvid ca 1000 företag var delaktiga i bygget av mässområdet. Redan på håll imponerar det gigantiska parkeringshuset med sina 4000 parkeringsplatser, som byggdes direkt över Autobahn A8. Mässområdet direkt bredvid flygplatsen i Stuttgart har en utställningsyta på 100 000 kvadratmeter.
Sju hallar med en grundyta på 156 meter gånger 72 meter, alltså större än en fotbollsplan, erbjuder utställarna en barriärfri yta utan stöttepelare, som i traditionella mässhallar försvårar utställningsplaneringen och uppbyggnaden. Dessa sju hallar är inte uppbyggda på exakt samma sätt när det gäller MSR-tekniken, eftersom de har olika ventilationsanläggningar och adresstrukturer, och dessutom förfogar hallarna 03, 04, 07 och 08 även över extra lagerutrymmen. Ytterligare en hall med högt i tak och med dubbel grundyta ger ännu mer utrymme. Management-datorn för byggnadsstyrtekniken finns i serverrummet för denna hall, vilket medför att de ansvariga när som helst kan överblicka dess aktuella status. Det moderna kongresscentrumet erbjuder många olika möjligheter för de olika evenemangen. Dessutom skapas den nödvändiga värmen resp. kylan centralt på den nedersta våningen, bl.a. med hjälp av tre 6-Megawatt-värmepannor och kylapparater med en totaleffekt på 8 Megawatt.
Samtliga försörjningsledningar, överföringsstationer samt kopplingsskåp har placerats i de ca tre kilometer långa medie- och försörjningskanalerna som går under mässområdet, och som är 4,5 meter breda och upp till 6 meter höga. De enskilda MSR-anläggningarna diskuterades i nära samarbete med MSR-Planungsbüro M+M, dvs. med den projektansvarige Hans Hoffmann, och därefter koordinerades de nödvändiga arbetena. ”I våra anläggningar bildar byggnadsstyrsystemet ProGrafNT – en av våra egna utvecklingar – själva hjärtat inom byggnadsautomationen”, förklarar Hans Sindel, som på Neuberger är ansvarig för projektets genomförande. ”ProGrafNT informerar om aktuell anläggningsstatus, sparar förbrukningsprotokoll, erbjuder överskådliga grafiska visningar via webbläsare och möjliggör fjärrunderhåll, så att en snabb problemlösning är möjlig.”
Ca 20 EPLAN-arbetsplatser används för mässprojektet
”Vi använder elektro-CAD-programvaran EPLAN sedan mer än tjugo år för genereringen av kopplingsscheman”, tillägger Gerhard Friedel, som var ansvarig för projektet Neue Messe Stuttgart på Neuberger GmbH. ”Vi bestämde oss i mitten på 1980-talet för EPLAN-programvaran vid elektroprojekteringen och startade redan då med tio arbetsplatser.” Idag används mer än 30 EPLAN 5-licenser på Neuberger, varvid ca två tredjedelar av EPLAN-arbetsplatserna användes för mässprojektet. Totalt arbetade delvis mer än 80 medarbetare på Neuberger med mässprojektet och detta motsvarar ca en tredjedel av alla anställda. Arbetsledaren Wolfgang Franke var kontaktperson på plats, för att optimera hela arbetsförloppet.
”Vi stöttade företaget EPLAN Software & Service redan från första början med vidareutvecklingen av elektro-CAD-systemet”, berättar Hans Sindel. ”Därför går vi nu även de första stegen mot att genomföra modifieringen till den nya systemgenerationen EPLAN Electric P8. Därmed kan vi i framtiden förverkliga en genomgående projektering och datahantering, från den första inmatningen och till dokumentationen, och sedan till underhåll av anläggningarna. Sedan är endast en inmatning nödvändig, för att kunna betrakta datan på valfritt sätt. Samma sak gäller för ändringarna, eftersom modifieringarna uppdateras automatiskt i alla presentationstyper.”
Modifieringen till den nya EPLAN-systemgenerationen har börjat
I början av detta år genomfördes den första Electric-P8-installationen. Modifieringen till den nya systemgenerationen från EPLAN sker på Neuberger projektspecifikt. Först vill de ansvariga samla första erfarenheter med små projekt, eftersom den hittills befintliga datan fortfarande måste kunna användas, t.ex. de centrala makrobiblioteken. Medarbetarna på Neuberger hoppas på ytterligare fördelar tack vare Excel-gränssnittet för EPLAN Electric P8. Detta möjliggör t.ex. att ändringarna i kabellistor kan matas in på plats via den bärbara datorn, för att de sedan ska kunna övertas i projektredigeringen och anläggningsdokumentationen. Kretsschemageneratorn från EPLAN har en hög användningspotential för Neuberger som kommer att utnyttjas i framtiden, enligt Gerhard Friedel. »Med den nya programvarulösningen EPLAN Electric P8 kan vi optimera MSR-planeringen ytterligare, eftersom bl.a. en grafisk redigering via anläggningsscheman är möjlig«, betonar han avslutningsvis.