Fluid- och elektroteknik från ett ställe
SCHILLER AUTOMATION GmbH & Co. KG i Sonnenbühl introducerade fluidPLAN (nu EPLAN Fluid) och kopplade ihop fluidteknikkonstruktionen med elektrokonstruktionen, och utnyttjar sedan dess fördelarna som förbättrade arbetsförlopp ger.
SCHILLER AUTOMATION GmbH & Co. KG i Sonnenbühl introducerade fluidPLAN (nu EPLAN Fluid) och kopplade ihop fluidteknikkonstruktionen med elektrokonstruktionen, och utnyttjar sedan dess fördelarna som förbättrade arbetsförlopp ger. För med EPLAN 5.70 och fluidPLAN använde konstruktörerna två CAD-system, som arbetar med samma databas. Dessutom medför standardiseringen på CAD-nivå även en standardisering på produktnivå: Fluidtekniken är sedan dess mer standardiserad.
Hanterings- och automatiseringsteknik är verksamheten för SCHILLER AUTOMATION GmbH & Co. KG i Schwäbische Alb. Därmed koncentrerar sig företaget på två anspråksfulla användningsområden som är nära grannar: Mikroelektronik och fotovoltaik. Det betyder: Om t.ex. en tillverkare av effektiv elektronik behöver en anläggning för limning av keramiksubstrat på kylenheter av aluminium eller en tillverkare av solceller behöver ett hanteringssystem för hantering av glassubstrat eller Solarwafer, då har han hamnat rätt hos SCHILLER AUTOMATION.
Helautomatisk hantering med hög precision
Anläggningarna utmärker sig genom helautomatisk hantering via linjäraxlar eller robotteknik och genom högsta precison. Vid positioneringen av byggelement eller vid en automatiserad lastning och tömning av produktionsanläggningar är varje tiondels millimeter viktig, och det vid hög hastighet och extremt känsligt hanteringsgods. Med denna produkt- och effektivitetsportfolio ser sig SCHILLER AUTOMATION som en kompetent och effektiv leverantör av anspråksfulla produkter och system. Anläggningarna är efterfrågade i hela världen. Fotovoltaikindustrin har en årlig tillväxtfaktor på 30 till 40%, och nya solcellsfabriker byggs i Asien, och även i Europa och USA. Många är utrustade med anläggningar och system från SCHILLER AUTOMATION.
Intensivt samarbete mellan områdena
Eftersom det inte finns några ”standardanläggningar”, genomförs konstruktionen i början av varje projekt med hjälp av CAD. Ca 35 medarbetare arbetar inom den mekaniska konstruktionen. Karl-Heinz Ruoff, chef för elektrokonstruktion: ”Inom elektrokonstruktionen behöver vi endast fyra medarbetare, eftersom mycket kan standardiseras inom detta område.” För att kunna garantera felfria processer, satsar SCHILLER AUTOMATION på ett intensivt samarbete med kunderna i enlighet med Simultaneous Engineering. Även de enskilda konstruktionsområdena arbetar mycket tätt ihop. På så sätt arbetar mekanik och elektrokonstruktion till största delen parallellt. Karl-Heinz Ruoff: ”Så snart det mekaniska grundkonceptet för anläggningen har tagits fram, börjar vår avdelning att arbeta med elektrokonstruktionen. Tidspressen tillåter inget annat tillvägagångssätt.”
Fluidteknik: Från mekanik till elektrokonstruktion
Ett mycket viktigt gränssnitt för det områdesövergripande samarbetet har optimerats betydligt, med hjälp av ett nytt CAD-verktyg. För i början var fluidtekniken ihopkopplad med mekaniken – och konstruktörerna gav monteringen ofta fria händer. Karl-Heinz Ruoff: ”Förinställningarna var mer schematiska och dessutom fanns det inte heller någon enhetlig företagsintern standard.” Detta motsvarar inte företagets höga kvalitetskrav och med tanke på pneumatikens och – för griparna – vakuumteknikens ökade betydelse beslöt man för fyra år sedan att genomföra en reorganisation av konstruktionsprocesserna: Fluidtekniken kopplades ihop med elektrokonstruktionen. Det hela startades genom användningen av fluidteknikkonstruktionsprogramvaran fluidPLAN (idag EPLAN Fluid), som SCHILLER AUTOMATION hörde till de första användarna av. Siegfried Ruoff, konstruktör inom elektrokonstruktion: ”Denna förbindning var meningsfull redan från första början, eftersom de pneumatiska drivningarna och axlarna i våra anläggningar nästan alltid styrs elektriskt resp. elektroniskt. Även griparna, som är centrala element i våra konstruktioner, är utrustade med elektropneumatiska axlar och styrs via PLC.”
Två olika vyer för samma kretsschema
Eftersom elektrokonstruktionen arbetar med EPLAN 5.70, kan den använda samma grund som fluidtekniken. Siegfried Ruoff: ”Inom båda områden arbetar vi med samma kretsschema, som återger vyn för det aktuella området. Detta är också en fördel, därför att en och samma konstruktör tar hand om båda områden. När man konstruerar kan man då enkelt t.ex. växla från pneumatiken till tillhörande sensor och omvänt.” De automatiska korsreferenserna underlättar arbetet ytterligare.
Komponentbibliotek används intensivt
Även de komponentbibliotek, som SCHILLER AUTOMATION har skapat för de olika tillverkarnas komponenter, medför en arbetsförenkling. Siegfried Ruoff: ”Ofta anger våra kunder vilken tillverkare de önskar. Motsvarande data och ritningar har redan sparats i fluidPLAN – som komponenter och som vi delvis, t.ex. vid underhållsenheter, har kombinerat till olika makron.” Tillgängliga gränssnitt till komponentkataloger från tillverkare som Festo behöver man därmed endast när nya delar ska skapas.
Förbindning till inköpsavdelning och servicepersonal
Kombinationen av EPLAN 5.70 och fluidPLAN har även integrerats i affärsområdet: Med hjälp av EPLAN-datan genereras Excel-stycklistor med artikelnummer, som inköpsavdelningen använder direkt för att beställa komponenterna. Naturligtvis används schemana även för After-Sales-Service: Kretsschemana för elektro- och fluidteknik, som vanligtvis omfattar ca 50 blad, är en del av dokumentationen. Siegfried Ruoff: ”Vi delar upp schemana för monteringen av anläggningen: Mekanikerna får pneumatikdelen, dvs. fluidPLAN-ritningarna och elektromontörerna får ECAD-datan från EPLAN 5.70.”
Företaget är mycket nöjt med detta tillvägagångssätt. Karl-Heinz Ruoff: ”Standardiseringen medför en stor transparens, och korsreferenserna mellan elektronik och pneumatik underlättar felsökningen. Dessutom kan vi på detta sätt utföra Last-Minute-ändringar snabbt och utan inkonsekvens, och standardiseringen på CAD-nivå medför en standardisering på produktnivå, eftersom fluidtekniken nu är konstruerad på rätt sätt.” Dessa fördelar kommer man att kunna utnyttja ännu mer, när migrationen till EPLAN Electric P8 och EPLAN Fluid genomförs. Modifieringen ska utföras under detta år och man är förväntansfull inför resultatet: På den nya EPLAN-plattformen är de enskilda områdena ännu mer ihopkopplade med varandra.