VEO Oy:s mångsidiga projektplanering förlitar sig på flexibiliteten hos databasdrivna EPLAN för elkonstruktion
"Den databasdrivna karaktären hos EPLAN är en av huvudanledningarna. Det gör att ändringar som görs på ett ställe blir omedelbart synliga för alla användare, vilket gör att dokumentationen blir konsekvent överallt. Dessutom gör programvarans intelligens när det gäller att automatisera uppgifter att konstruktörerna kan fokusera på projektuppgifter, vilket ökar den totala effektiviteten."

VEO Oy:n toimintaa Vaasassa, EPLAN-ohjelmistot käytössä VEO:n sähkösuunnittelussa
Val av programvara för design:
VEO Oy är ett finskt företag som specialiserar sig på elektrifiering och automation och erbjuder kompletta lösningar för energi- och industrisektorerna. Företaget är specialiserat på design, produktion och driftsättning av elektriska system och automationslösningar.
VEO är särskilt känt för sin expertis inom projekt för förnybar energi, till exempel elektrifiering av vattenkrafts- och vindkraftssystem. Företaget har sitt huvudkontor i Vasa och har fem kontor i Finland samt kontor i Sverige, Norge och Storbritannien. VEO sysselsätter mer än 500 personer, varav 260 arbetar som konstruktörer. Företaget har en omfattande portfölj av modulära produktfamiljer som kan skräddarsys efter kundernas behov.
VEO Oy har använt EPLANs mjukvarulösningar inom konstruktion i flera år och de används inom elkonstruktion i alla segment. När Matias Puska, keyuser av Eplan-lösningar på VEO Oy, intervjuas om vikten av och fördelarna med programvaran, är det den internationella miljön som kommer upp först bland svaren. "Den databasdrivna karaktären hos EPLAN är en av huvudanledningarna. Det gör att ändringar som görs på ett ställe blir omedelbart synliga för alla användare, vilket gör att dokumentationen blir konsekvent överallt. Dessutom gör programvarans intelligens när det gäller att automatisera uppgifter att konstruktörerna kan fokusera på projektuppgifter, vilket ökar den totala effektiviteten."
Användning och utveckling av EPLAN:
VEO använder EPLAN Electric P8 programvara för elkonstruktion och ProPanel 3D layoutprogramvara med routingfunktionen. Med flera konstruktörer på olika platser som använder programvaran hjälper hanteringen av åtkomsträttigheter till med rättighetstilldelning och skapandet av nya delar och projekt kan centraliseras, vilket upprätthåller hög kvalitet", sammanfattar Puska. EPLAN Data Portal, ett online-baserat komponentbibliotek, används också, med kretsschematiska representationer av komponenter, för att stödja snabb och högkvalitativ konstruktion. VEO:s ingenjörsteam tycker att användbarheten hos EPLAN- programvaran är logisk och lätt att ta till sig.
Förmåner som är viktiga för VEO:
När man arbetar med ett gränsöverskridande konstruktionsprojekt hjälper det att ha en enda databasbas för ett enda projekt att hantera hela projektet", säger Puska. En annan kumulativ fördel är användningen av EPLAN-makron, färdiga typ- och funktionskretsar.
Genom att skapa makrobibliotek effektiviseras designprocessen, vilket påskyndar starten av nya projekt. Standardiserade makron säkerställer konsekvent dokumentation, vilket förenklar det dagliga designarbetet och snabbar upp den övergripande processen.
På frågan om kritiska aspekter av designprocessen och EPLANs roll i detta sammanhang, betonar Puskas svar programvarans användarvänlighet och databasdrivna karaktär. "Nästan i varje projekt finns det något specifikt att redigera - till exempel en rapport eller en ritningsblankett, inställningarna eller ritningsstilen i allmänhet. Dessa uppgifter kan oftast lösas enkelt tack vare programvarans flexibilitet." Puska fortsätter: "Informationsflödet från design till produktion är också bra, eftersom gränssnitt till skrivare och automatiskt genererade rapporter förbättrar effektiviteten."
Framtida utvecklingsplaner:
När det gäller framtida möjligheter med EPLAN ser VEO expansionen av 3D-layoutmiljön som ett första möjligt steg. Under de senaste åren har EPLANs molnlösningar blivit mer och mer tillgängliga och dessa väcker intresse för redlining av konstruktionsdokumentation och möjligheten att kommentera direkt från arbetsfältet. Puska svarar också att utökningen av konfigurationsverktyg och gränssnittslösningar är potentiella områden som kan utforskas i framtiden.